Råd och tips

När du använder bankkortet i butik för betalning kan du samtidigt passa på att ta ut kontanter. Be personalen att debitera kortet med ett högre belopp så får du ut mellanskillnaden i kontanter. Tänk på att aldrig förvara bankkortet tillsammans med koden, ett tips om man har svårt att komma ihåg koden kan vara att leka med datum i din almanacka för att komponera ihop din kod.

Vill du veta ditt saldo går det oftast att få ett svar på saldot direkt i telefonen. Reseförsäkring och säkra funktioner för internetbetalningar brukar också ingå.

När man använder kreditkort är det viktigt att veta vilken effektiv ränta som gäller. Man måste också veta sin kreditgräns och se till att sköta avbetalningarna i tid. Betalar man av inom den räntefria perioden som ofta är ca 45 dagar och sköter det, kan man åtnjuta kreditkortets fördelar effektivt. Kan man däremot inte hantera ett kreditkort kanske man ska tänka efter om man bör avstå, dina inköp kan bli dyrare och du kan tom hamna hos kronofogden om du inte betalar av på skulden till kreditgivaren.